Снимка БулфотоЛицензиране на Ислямския институт в България и въвеждане на изпити за имамите съгласно

...
Снимка БулфотоЛицензиране на Ислямския институт в България и въвеждане на изпити за имамите съгласно
Коментари Харесай

Каракачанов въвежда тест по умерен ислям, ще издава лицензи на имамите

Снимка Булфото

Лицензиране на Ислямския институт в България и въвеждане на изпити за имамите съгласно одобрена от просветителното министерство стратегия. Това предлага министърът на защитата Красимир Каракачанов с промени в Закона за вероизповеданията и Закона за образованието, написа Пик.

Чужди фондации, подпомагани от държави, изповядващи салафизма и уахабизма, финансират разпространението на знаците на радикалния ислям у нас, уточни министърът, представен от Дарик. Според него казусът се подценява и в случай че не се вземат ограничения в бъдеше може да ескалира.

От радикализация е застрашена всяка една страна и България не е изключение, посочи военният министър Красимир Каракачанов. Според него у нас опитите за радикализация са ориентирани главно към две общности, които живеят при сложни условия.

" Циганите в гетата и българите мюсюлмани в Родопите. Там са ориентирани старания, финансират се, основават се и културни структури ", изясни той.

Фондации и организации, подпомагани от страни, провеждащи политиката на салафизма и уахабизма, финансират разпространяването на коренен ислям у нас, уточни министърът.

" Едни хора, които до преди 5 години са ходели на протестантска черква, през днешния ден вървят с бради до кръста и викат " Аллах акбар ", облечени в бели чаршафи, и не можеш да схванеш това български жители ли са или хора пристигнали от Пенджаб. Всичко това става против възнаграждение ", разяснява още министърът.  

Според Каракачанов проблемът се подценява. Децата на разпространяващите знаците на радикалния ислям  може да се окажат сериозна опасност и проблем за страната ни, предизвести министърът.

Не е нормално заплатите на имамите в България да ги заплаща непозната страна, уточни още той и добави, че ще предложи законодателни промени за по-строг надзор върху финансирането на вероизповеданията и при назначението на фрагментите, проповядващи вяра. 

" Трябва да се лицензира Висшият ислямски институт в България и той да образова фрагментите си по утвърдена образователна система от Министерството на образованието. Второ, всеки един български жител, приключил някъде другаде, би трябвало да минава през лицензиране през Министерството на образованието, с цел да получи правото да преподава. От къде накъде един набожен просветител ще пристигна от другия завършек на света и без да знаем какво тъкмо ще проповядва ще го пуснем да цялостни главите на българските жители. И във връзка с финансирането би трябвало да има непоколебим надзор ", заключи още Каракачанов.

Предложенията за промени в Закона за вероизповеданията и Закона за образованието ще бъдат импортирани в Министерски съвет идната седмица, посочи военният министър.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР